ADEPT anunță concurs de selectare a participanților la Școala Aleșilor Locali

13 iunie 2024

Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT” invită primari și consilieri locali independenți, care au fost aleși în funcție în urma alegerilor locale generale din 2023, să aplice la Școala Aleșilor Locali, ediția 2024.

Școala Aleșilor Locali este un proiect implementat de Asociația ADEPT începând cu anul 2020, susținut de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Scopul actualei ediții a școlii este să dezvolte abilitățile și competențele consilierilor locali și primarilor (de nivelul I) aleși în urma alegerilor locale generale din 2023, astfel încât să-și poată exercita în mod eficient mandatul în beneficiul cetățenilor și să devină agenți de coeziune și schimbare în comunitățile lor.

Ediția 2024 a Școlii Aleșilor Locali își propune atingerea următoarelor obiective:

  1. Instruirea consilierilor locali și primarilor (20 consilieri și 10 primari de nivelul I, delegați de partidele politice și 10 consilieri independenți), aleși în cadrul alegerilor locale generale din noiembrie 2023, într-o varietate de domenii esențiale pentru administrația publică locală. Acestea includ dar nu se limitează la: organizarea și funcționarea APL, politici și finanțe publice locale, elaborarea și gestionarea bugetelor locale, administrarea serviciilor de utilitate publică și sociale, transparența în procesul decizional, comunicarea eficientă cu publicul, tehnici de redactare a proiectelor, managementul proiectelor, atragerea de fonduri interne și externe, advocacy, crowdfunding, și altele.
  2. Îmbunătățirea abilităților de comunicare cu cetățenii și partenerii de dezvoltare, inclusiv în contextul integrării europene, prin optimizarea procesului de elaborare și implementare a deciziilor, tehnici de sporire a transparenței în luarea deciziilor la nivel local etc. Aceste activități complementare modulelor de instruire vor fi facilitate de mentori. Mentorii vor oferi asistența necesară aleșilor locali, adaptată nevoilor și priorităților acestora.
  3. Consolidarea unei rețele de aleși locali competenți și deschiși către noile oportunități, inclusiv colaborarea la nivel local pentru stabilirea parteneriatelor. Acest aspect va permite menținerea contactelor cu experții și mentorii proiectului, schimbul de informații și bune practici la nivel local, prin valorificarea informațiilor și a bunelor practici comunicate în cadrul școlii.

Aspecte organizatorice și costuri

Instruirile și programul de mentorat pentru această ediție a Școlii vor începe în luna februarie curent și vor continua până în decembrie 2024. În total, sunt planificate 3 module de instruire ce se vor desfășura fizic, în mun. Chișinău, fiecare cu o durată de două zile, împreună cu alte trei sesiuni de instruire online, concentrate pe subiecte specifice administrației publice locale. De asemenea, vor avea loc două ateliere tematice în perioada iunie-septembrie din acest an. Costurile de transport și cazare vor fi acoperite de Asociația ADEPT.

Dosarul de aplicare și criteriile de selecție

Consilierii locali independenți interesați să participe la acest concurs vor descărca și completa în mod obligatoriu Formularul de aplicare. Vor fi acceptate doar Formularele cu răspunsuri oferite la toate întrebările. Documentul completat poate fi scanat sau fotografiat și expediat prin e-mail la info@adept.md și grigore.stegarescu@gmail.com până la data de 29 ianuarie 2024, ora 18.00.

În procesul de selectare a consilierilor locali independenți, ADEPT va ține cont de următoarele aspecte și criterii:

  • asigurarea egalității de gen (bărbați / femei);
  • participarea reprezentanților/reprezentantelor din grupurile minoritare etnice;
  • reprezentare geografică echilibrată (regiunile Nord, Centru și Sud ale Republicii Moldova);
  • experiența profesională – consilierii locali trebuie să fie la primul sau la al doilea mandat.