ADEPT a organizat prima ediție a Școlii Aleșilor Locali

06 martie 2024
ADEPT a organizat prima ediție a Școlii Aleșilor Locali

Ediția 2024 a Școlii Aleșilor Locali a adunat peste 30 de aleși locali din 24 de regiuni ale țării, participanți la un training intensiv de două zile cu genericul "Organizarea și Funcționarea Administrației Publice Locale: legislație, competențe, transparență". În cadrul acestuia au fost abordate teme esențiale pentru buna funcționare a administrației locale.

În zilele de 1 și 2 martie 3023, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a organizat primul modul de instruire din cadrul Școlii Aleșilor Locali, ediția 2024, eveniment ce a reunit peste 30 de aleși locali din 24 de regiuni ale țării. Genericul primului modul de instruire a fost "Organizarea și funcționarea Administrației Publice Locale: legislație, competențe, transparență", abordând subiecte esențiale pentru o administrare eficientă și transparentă la nivel local.

În cadrul deschiderii solemne a evenimentului, Maaike Keizer, Șefa Adjunctă a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, a subliniat importanța consolidării instituțiilor democratice locale și sprijinul oferit de Ambasada Olandei în acest sens. De asemenea, Andrei Strah, Secretarul General Adjunct al Guvernului Republicii Moldova, a evidențiat necesitatea instruirilor continue pentru dezvoltarea unei administrații locale eficiente și benefice pentru cetățeni.

Participanții au beneficiat de prezentări și dezbateri pe teme variate, precum rolul și competențele administrației publice locale, procesele decizionale la nivel local, etc. Un accent deosebit s-a pus pe importanța comunicării eficiente între membrii consiliului local și primar în rezolvarea problemelor locale și pe necesitatea transparenței și accesibilității în procesul decizional.

Școala Aleșilor Locali a oferit și două sesiuni intensive de dezvoltare a abilităților de leadership, facilitând un proces de învățare și creștere personală pentru participanți.

În a doua zi a Școlii, Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT, a prezentat un studiu dedicat evoluției organizării administrativ-teritoriale în Republica Moldova, evidențiind reformele administrative din ultimele decenii și impactul acestora asupra sistemului administrativ.

Unul dintre punctele forte ale Școlii Aleșilor Locali a fost modul interactiv de abordare a temelor, care a facilitat schimbul de experiență între participanți și a contribuit la dezvoltarea abilităților practice de gestionare a problemelor locale. În cadrul celei de-a șasea și ultimei sesiuni, primarul satului Sireți din raionul Strășeni, Leonid Boaghi, a prezentat experiența sa în dezvoltarea comunității prin accesarea fondurilor de dezvoltare naționale și internaționale.

Proiectul ”Școala Aleșilor Locali” este implementat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.