Fenomenul dezinformării în Găgăuzia: surse de informare și dezinformare

13 aprilie 2023
Fenomenul dezinformării în Găgăuzia: surse de informare și dezinformare

Nota analitică prezintă constatări privind sursele de informare și dezinformare din ATU Găgăuzia prin prisma rezultatelor unui sondaj realizat de un grup de inițiativă locuitori ai regiunii.

Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTAG) are un specific pronunțat în cadrul Republicii Moldova, de aceea, evenimentele și fenomenele din această regiune merită o examinare aparte, menită să contribuie, deopotrivă, atât la păstrarea diversității social-politice a regiunilor, cât și la consolidarea coeziunii la nivel național. La fel ca și populația întregii țări, cea din UTAG este supusă pericolului dezinformării.

Pentru înțelegerea mai profundă a fenomenului respectiv, Asociația ADEPT, în cadrul unui proiect susținut de INTERNEWS, a selectat un grup de persoane din UTAG, interesat de fenomenele social-politice din regiune și din țară, cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 ani, și cu un nivel înalt de educație. Grupul menționat a fost implicat în dezbateri pe marginea aspectelor specifice ale fenomenului dezinformării din regiune, unul din scopuri fiind și elaborarea chestionarului referitor la: sursele de informare pe care le utilizează preponderent; subiectele de interes public supuse cel mai des dezinformării; modalității de proliferare a dezinformării, etc. Pentru detalii Vă invită, să accesați documentul anexat.